|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Adrian Despot, Scrisul face bine

Adrian Despot: Scrisul face bine

True! În fapt, orice formă de creativitate face bine. La ce face bine? Întrebarea e pertinentă, luând în calcul șablonul omului modern și traseul lui prin viață. Grădinița, școala și liceul nu le pun la socoteală pentru că nu sunt alegerile lui, ci ale părinților. Rămân atunci facultatea, jobul și locul de veci.

Undeva pe parcurs poate apărea o familie. Combinația între familie și job poate deveni o gaură neagră care suge nu numai întreg timpul pe care îl are la dispoziție ci și toată energia și interesul său. În multe cazuri, din ce în ce mai multe statistic vorbind, jobul devine elementul primordial pentru că de el depinde întreținerea familiei. Familia începe să sufere de lipsa de atenție și afecțiune iar de partea cealaltă a baricadei, pentru că deja vorbim de două tabere acum, frustrarea crește pentru că familia pare să nu înțeleagă nici intenția, nici scopul și nici efortul. Ok, afecțiune, dar afecțiunea nu ține de foame! Corect. Și nici creativitatea, ca să mă întorc de unde am plecat.

Astfel, viața pare că se împarte în lucruri importante și lucruri neimportante. Cele importante sunt cele care țin de foame, de stomac, cele neimportante sunt cele care țin de suflet și, să zicem așa, de o minte împăcată. Gândire minimală, viață în alb și negru. În realitate însă, cele două sunt complementare, nu antagonice. Proiectând un deziderat și urmărindu-l ca un măgar ce merge cu un morcov agățat în fața lui, excludem prezentul din viața noastră.

Suntem absenți din propriul prezent! Trăim într-un fel de gerunziu, în care fiecare acțiune este secundară verbului regent, a avea. Iar asta nu e doar o etapă din viață, de pregătire și de acumulare pentru momentul din viitor în care toate lucrurile vor fi așezate la locul lor. Nu, este chiar viața în sine. Viața este acum și este compusă din fiecare lucru neimportant pe care îl facem. So, poate a venit momentul să ne ocupăm puțin și de lucrurile neimportante din viața noastră. Să ne jucăm puțin cu culorile. Sau cu scrisul, de exemplu. Rău nu face. Dar hai să vedem, face bine?

Adrian Despot