|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

Ieșirea din peșteră

Pe măsura ce omul a înaintat în dificila lui aventură spre civilizație  scrisul s-a simplificat, s-a rafinat și s-a condensat, devenind ceea ce este astăzi, o combinație de câteva zeci de litere dintr-un alfabet cu care se pot forma mii și mii de cuvinte, cu care mai apoi se pot transmite milioane de gânduri și mesaje.
Tony Grecu, Scrisul face bine

Tony Grecu: Ieșirea din peșteră

Scrisul este a doua formă clasică de comunicare între oameni, după vorbit. Mai sunt cunoscute semnalele morse, focul pe dealuri practicat pe timpul lui Ștefan cel Mare când năvăleau turcii și, în timpurile noastre, bătutul în țeavă.  Revenind la scris, din cele mai vechi timpuri strămoșii noștri s-au chinuit cu semne care, scrijelite pe o piatră, un papirus sau o tăbliță de lut, să transmită un gând, un mesaj, o idee.

Pe măsura ce omul a înaintat în dificila lui aventură spre civilizație  scrisul s-a simplificat, s-a rafinat și s-a condensat, devenind ceea ce este astăzi, o combinație de câteva zeci de litere dintr-un alfabet cu care se pot forma mii și mii de cuvinte, cu care mai apoi se pot transmite milioane de gânduri și mesaje. Scrisul este una din pietrele de temelie ale civilizației omenești la fel ca focul,  vânatul sau agricultura. Este adevărat, acesta a apărut ceva mai târziu, fiindcă pentru a scrie e nevoie de un pic de cap, de inteligența, or, până și-au dezvoltat-o, a trecut ceva timp peste oamenii cavernelor care erau preocupați mai întâi cu rezolvarea instinctelor de conservare și de perpetuare, și abia după aceea cu educația și cultura, fapt ce s-a prelungit până în zilele noastre după cum se poate vedea și din rezultatele obținute de elevii români la examenul de bacalaureat. Și totuși ei, oamenii cavernelor, sunt primii scriitori. Nu știau litere, dar au făcut desene și tot felul de semne pe pereții peșterilor în care trăiau. Practic, peștera a fost prima bibliotecă, iar stânca primul birou de lucru al omului. Totul pleacă de acolo. Exemple sunt vestigiile din grotele de la Lescaux și Tassili. Întotdeauna m-a fascinat lumea preistorică și am încercat mereu să-mi imaginez cum trăiau oamenii din vechime fără televizor, mașină, sandwich și Facebook. Cum se distrau ei, cum comunicau, ce le plăcea să facă cel mai mult înafară de copii și mâncare? Și ce i-a determinat să inventeze scrisul? M-am gândit că, stând acolo în peșteri câte o iarnă întreagă, se plictiseau de moarte și, ca să mai înveselească atmosfera, s-au apucat să scrijelească figuri de animale cu coarne, fiindcă astea apar cel mai des la preistorici. Zimbri, bivoli, vaci, boi, în general cornute mari. Probabil era și o chestiune de productivitatea muncii. Mai bine creșteai doi bivoli, decât două oi sau două găini.

Ceea ce m-a intrigat în cavernele de la Lescaux a fost un desen care reprezenta un fel de om cu cioc. Cred că cel care a făcut acel desen ori a văzut într-adevăr vietatea respectivă, ori nu avea niciun fel de talent la desen, dar l-au obligat părinții să faca școala de desenator de peșteri și a rezultat un sinistru ratat ca atâți alți artiști fără har care populează și în ziua de azi galeriile de artă contemporană.

Dacă ar fi existat litere și ar fi apărut vreo cronică plastică semnată de hipster cu barbă, cu eșarfă la gât , pipa în gură și exprimare alambicată, precis am fi știut mai multe despre omul cu cioc de pasăre. Ei, de asta cred eu că a apărut scrisul. Nu toți oamenii au talent la desen, dar toți pot înșira niște bastonașe și bețișoare cu care să compună literele noastre dragi și indispensabile.

Scrisul este bun să transmitem ceea ce vrem fără să fim nevoiți să desenăm. Dacă cineva nu înțelege un text scris și trebuie să i se deseneze atunci e clar că respectivul, din punct de vedere intelectual, nu a ieșit încă din peștera. De asta e bun scrisul, că ne ajută să ieșim din peștera necunoașterii și suficienței, că ne cizelează mintea și sufletul, că ne face mai deștepți. Iată de ce trebuie să urmăm îndemnul celebru al lui Ion Heliade Rădulescu: Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!

Tony Grecu

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.