|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Educație pentru libertate

M-am gândit foarte mult ce înseamnă educația, de unde vine sau cine se ocupă de ea. De ce lucrurile trebuie sau nu să fie așa sau altfel! Fiecare dintre noi cred că este pus în fața unei decizii importante, iar atunci oare educația are un scop sau nu? Vedeți, de fiecare dată ne punem întrebări, de cele mai multe ori nu găsim răspunsurile pe moment, iar la unele niciodată. Acest proces de căutare înseamnă pentru mine educație.

Pe parcursul vieții dobândim informații, fie facil, fie prin documentare asiduă, dar niciodată nu le vom folosi atunci când ne propunem, ci doar atunci când suntem pregătiți, când avem înțelepciunea de a folosi bagajul din noi. Dar oare educația nu conduce la înțelepciune?!

În societate purtăm măști și ne deghizăm în personaje menite să-i amuze sau să-i conducă pe cei din jur, iar întotdeauna uităm să fim liberi, liberi de noi pentru noi, să ne eliberăm sufletul și să fim așa cum vrem. Să nu mai fugim de frici, de neștiut ci să înfruntăm cu capul sus provocările, să găsim soluții tuturor problemelor create, fără compromisuri, demn! Dar oare educația nu conduce la libertate, libertatea sinelui, a ființei umane?!

Oare educația nu înseamnă curaj? Când ești în fața unei foi albe, fie ea o pagină Word și ai de scris ceva, orice, nu curajul e cel care îți deschide inima să fii sincer, să fii creativ, să spui ce gândești? „Cărțile se scriu tot din cărți”, dar doar după ce le citești, le treci prin filtrul omului care vrea să fie original, unic, altfel, de o normalitate primitivă! Dar oare educația nu înseamnă curajul de-a vorbi?

Iar vorbitul se învață în primii ani, atunci când părinții le inspiră copiilor curajul de a vorbi. Fie că durează un an sau trei, părinții sunt cei care ne îndeamnă să ne descoperim. Dar oare vorbitul, modelele, îndrumarea nu sunt tot educație?

Nu am răspunsuri deștepte, nu am definiții din cărți ca să descrie emoția sau să răspund simplu: „Ce e educația?”

Educația pentru mine înseamnă curajul înțelepciunii de a dobândi libertatea ființei umane de sinele social, îngropat într-un social-media, căruia îi mai cântă cîteodată orchestra titanic!

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.