|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Medalia se câștigă în echipă

Am afirmat întotdeauna că sunt ceea ce sunt mulțumită sportului. De fapt, cred că dincolo de cei șapte ani de acasă, de școala și de societate, cel mai important factor în educație ești tu însuți. Eu sunt o luptătoare.

Nu am fost niciodată cea mai puternică sportivă din lotul de canotaj, însă am compensat prin ambiție, determinare, asprime cu mine însămi, dorința de a fi cea mai bună din țară și din lume.

Talentul și aptitudinile sunt la fel de importante dar, dacă nu te dezvolți și nu ești conștient că viața este un șir de competiții, degeaba te naști cu asemenea daruri.

Eu am avut aptitudini sportive, din copilărie. Țin minte că mă jucam toată ziua în satul unde am crescut, în special cu băieții, și nu cred că era cineva care să mă întreacă.

Abia după ce am fost selectată pentru canotaj și am plecat la București, am devenit conștientă că sportul este domeniul care mă reprezintă cel mai bine. Din acel moment, totul a decurs firesc. Am intrat într-un sistem extrem de bine pus la punct, cu oameni profesioniști, unde mi-am putut pune în valoare calitățile. Am știut să ascult și să urmez sfaturile antrenorilor mei, chiar dacă nu a fost ușor.

Părinții m-au susținut mereu. Ei au avut un rol esențial în drumul pe care l-am avut în viață, pentru că m-au lăsat să plec, la 16 ani, la București. Dacă s-ar fi opus, poate că acum aș fi fost educatoare la o școală. Dar, sunt convinsă că și acolo aș fi dat maximum de performanță, ca dascăl. Principiul meu de viață este că omul sfințește locul.

Și dacă tot vorbim de educație, nu cred că poți face carieră, în niciun domeniu, dacă nu ai  un stil de viață sănătos. Eu cred că un mod de viață sănătos se bazează în primul rând pe echilibru. Și nu mă refer doar la alimentație, ci și la activitățile fizice, profesionale dar și la modul în care îți petreci timpul liber.

Un stil de viață sănătos nu înseamnă o agendă plină de restricții. Este adevărat, trebuie să fim atenți la ce și cât mâncăm, dar nu cred că trebuie să renunțăm la alimentele care ne plac doar pentru că unii spun că ar fi neindicate.

Într-un stil de viață sănătos, activitatea fizică este esențială. Ca fostă sportivă de performanță, îi îndemn pe cei care ard caloriile să o facă moderat, în funcție de vârstă și de aptitudini.

Cât despre timpul liber, e bine să ți-l petreci cu familia, rudele și prietenii.

Nicio călătorie nu are valoare fără cei dragi alături. E bine să împărtășești frumosul, ineditul, arta cu ai tăi.

Spiritul de echipă l-am deprins tot în sport. Este esențial să știi să te sprijini pe partener și la serviciu și acasă. Încrederea, ajutorul necondiționat le înveți luptând în echipă pentru o idee, pentru un proiect, pentru o medalie.

Știu că s-au scris și s-au spus multe despre educație. Eu cred în valoarea educației și a instruirii și mai mult mi se pare calea cea mai sigura pentru a face din vis, realitate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.