|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Educația – Proiect de Țară

Educația ar putea și ar trebui să fie acel Proiect de Țară mult căutat în România. Viitorul României  depinde de modul în care copiii și nepoții noștri vor gestiona societatea. Este nevoie de o abordare globală, de la educația civică la cea tehnologică, de la cea socio-economică la cea științifică. Trebuie ca noi, cei din societatea prezentă, să găsim cu participarea tuturor, prin consens, abordarea cea mai bună într-un domeniu în care răspunsul perfect nu este cunoscut de nimeni. Multitudinea de abordări „unipersonale” din ultimul sfert de secol, „inovațiile” din sistemul educațional românesc, mult prea multe, au aruncat generațiile dintr-o extremă în alta creând o incoerență aproape perfectă. Un exemplu pregnant este lipsa totală a educației civice; nu s-a făcut nimic pentru educația necesară într-o democrație. Importanța actului de a alege sau de a fi ales a rămas la înțelegerea fiecăruia și avem rezultatele pe care le avem. Vicisitudinile tranziției s-au suprapus peste o dezvoltare tehnologică a societății omenești într-un ritm infernal pe care nicio țară nu a fost pregătită să o abordeze. În toate țările se caută soluții, iar unele au găsit căi care dau roade. Educația s-a transformat din comunicarea de informații în metode de folosire a tehnologiilor pentru sortarea informațiilor și extragerea celei corecte.

Copilul preșcolar oricum știe să caute pe Google mai bine decât adultul pe care era digitală l-a prins în prag de pensie. „Numărătoarea”, „Rigla de calcul”, „Tabelele cu logaritmi” au fost înlocuite de „calculatoarele” din telefonul mobil. Cât suntem de pregătiți să-i educăm pe cei care, încă bebeluși fiind, se descurcă pe iPad ca și când face parte din moșternirea lor genetică? Acești bebeluși sunt cei care vor trebui să trăiască în democrație, în societatea globalizată și să ducă mai departe realizările tehnologice și cunoștințele științifice ale omenirii!

Societatea Românească își va rezolva toate problemele numai dacă membrii săi vor fi educați. O educație profundă nu se poate însă realiza decât printr-o abordare globală pe termen lung, printr-un adevărat Program de Țară, ale cărui rezultate le vor simți generațiile viitoare!

 

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.