|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Fără Ipod

Când s-a născut primul meu copil, Eva Luna, mi-am promis că nu o voi lăsa să se uite la desene animate, că nu va avea Ipod, Ipad, etc. (la vremea aceea, nu aveam nici eu) și că mă voi ocupa personal ca ea să știe cel puțin cinci limbi străine până la vârsta de 6 ani.

Cinci zile mai târziu, ajunse acasă de la spital, căutam cu disperare un televizor (căci nu aveam unul) și sufeream de o schimbare de personalitate. Aș fi făcut ORICE să fie liniște în casă. Din fericire, a moștenit pasiunea mea pentru muzică și am reușit să o liniștesc cu Mezzo (funcționează și acum).

Când a împlinit Eva Luna trei ani, am început să mă gândesc la alternativele grădiniței. Educația acasă. Oare pot? Eram însărcinată deja cu Jazmin și mă bucuram că, pentru câteva ore pe zi, am timp numai și numai pentru mine.

Dar oare grădinița oferă unui copil talentat la desen și limbi străine, la muzică și dans, ceea ce are nevoie?

Eva Luna merge la o grădiniță normală, cu predare în limba locală, maghiară, dar știe și engleză (pentru că a cunoscut mulți vorbitori nativi de limba engleză și pentru că este un copil sociabil).

Pentru că avem doi copii, de multe ori căutăm metode să-i găsim ocupați. Într-o zi, Eva Luna a descoperit Ipodul. Am descărcat niște jocuri de logică, în ideea că pot dezvolta dezvoltarea intelectuală a copilului meu. Puzzle-uri, șerpișor, peștișor, aranjarea tacâmurilor virtuale pe mese virtuale, etc. În foarte scurt timp, copilul meu a devenit atât de ”ocupat”, încât refuza să vină la masă, la baie, la joacă, refuza să meargă la culcare, etc.

A venit și ziua când sora cea mică, Jazmin Abigel, a rezolvat problema dependenței de Ipod. Bănuim că l-a aruncat la gunoi. Ar putea fi însă oriunde. Sub dulap. Sub pat. Am căutat. Poate e în vreo cutie de jucării. Cert este că Eva Luna desenează non-stop în camera ei, se joacă cu păpușile de-a cererea în căsătorie și inventează tot felul de scenarii împreună cu surioara mai mică și mai poznașă.

Cât despre limbi străine, Eva Luna vorbește maghiară, engleză, înțelege germana și, mai nou, învață japoneza cu sora mea mai mică, Ioana. Totul, neplănuit, întâmplător. Viața fără Ipod e mult mai interesantă pentru un copil de patru ani.

Sunt, pe lângă artist, mamă, compozitor și profesor. Am elevi care nu au mers nicio zi din viața lor la creșă, grădiniță, școală, etc. De multe ori m-am gândit să îmi retrag copilul din grădiniță și să încerc chestia asta cu educația acasă. Ceea ce mă face însă întotdeauna să mă răzgândesc este faptul că MIE mi-a fost bine așa. Cu profesori, cu colegi, cu lecții, cu materii preferate și materii pe care nu le-am suportat. Cu examene și vacanțe. Cu activități școlare și extrașcolare. Am înțeles că vreau de la mine ca părinte că ofer copiilor mei EXACT ceea ce mi-au oferit părinții mei mie. Acasă ni s-a predat dragostea pentru învățătură, la școală – pasiunea pentru CUNOAȘTERE. De fapt, cred în echilibru, între iubire și cunoaștere. Cele două trebuie să meargă mână în mână, cu condiția să nu ai în mână un Ipod.

 

Luiza Zan

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.