Crina Mardare: Muzica este medicină
M-am gândit să scriu despre importanța educației muzicale în școli. Un subiect destul de delicat. Știu sau am simțit cum încet dar sigur muzica a dispărut din școli. Nu de tot, dar aproape de tot… chiar și în liceele de muzică, programa nu mai conține disciplinele muzicale specifice (estetică muzicală, istoria muzicii, contrapunct, forme muzicale).
Muzica, acest limbaj universal al emoțiilor, al visurilor, al dorințelor îi aproprie pe oameni. Știu de foarte mult timp, că s-au efectuat experimente și s-au scris zeci și mii de studii care demonstrează că a asculta muzică și a cânta este un tratament puternic pentru sănătatea mentală. Este dovedit că muzica este medicină. Educația muzicală începută la o vârstă fragedă accelerează dezvoltarea creierului, în special acele părți ale creierului responsabile cu vorbirea, cititul precum și procesarea sunetului. Educația muzicală dezvoltă creativitatea.
Este foarte important să schimbăm gândirea părinților, cred că asta e cheia. Părinții sunt cei care ar trebui educați. Educația muzicală ar trebui să înceapă din primul moment de viață. În casă să existe muzică, muzică de calitate ar fi ideal. De la vârsta de 5, 6 ani, părintele ar trebui să îl îndrume spre studiul unui instrument muzical. Există școli particulare unde te joci și înveți să cânți împreună cu copii de vârstă ta. Părintele trebuie să fie atât de educat el încât să vadă puterea și importanța activității muzicale (dezvoltarea ritmului, melodiei, armoniei) în dezvoltarea viitoare a caracterului copilului. Părintele nu trebuie să-și dorească doar performanță atunci când se hotărăște să-și îndrume copilul spre muzică. E total greșit.
Un copil talentat, dăruit cu un har, trebuie șlefuit ca un diamant. Despre educația unui astfel de copil aș vorbi altădată, sunt multe de spus.
Mă întorc la educația muzicală a oricărui copil și subliniez muzică în viața lui ar trebui să fie la fel de importantă ca apa și aerul.
Școlile și liceele ar trebui să aibă propriile trupe, să existe ansambluri vocale și instrumentale, sunt sigură că există încă, dascăli buni care să conducă o astfel de activitate. Să existe cercuri muzicale, cum altădată existau cercuri literare sau de teatru. Orice formă de artă ne face să fim mai buni.
Și pentru părinți din când în când aș organiza workshop-uri despre cum să ascultăm muzică și despre evoluția genurilor muzicale. Asta aș introduce în școli cred că ar fi vesel, copii și părinți la un loc, vorbind despre gusturile lor muzicale.
Nu trebuie să-ți dorești să faci muzică doar că să apari la televizor, să te cunoască lumea pe stradă sau să câștigi bani ușor. Este o greșeală MARE. Închei cu un citat al lui Luciano Pavarotti, care aș dori să fie concluzia scrierii mele, „If children are not introduced to music at an early age I believe something fundamental is actually being taken from them.” („Dacă micuții nu fac cunoștință cu muzica la o vârstă fragedă cred că ceva fundamental le este răpit.”)