Educație pentru salvarea patrimoniului cultural
Fundația Mihai Eminescu Trust (MET) dezvoltă și implementează de 15 ani proiecte de păstrare și valorizare a patrimoniului transilvănean. Pentru că patrimoniul se află în strânsă legătură cu oamenii și stilul lor de viață, educația este pilonul cel mai important.
Educația este cea care poate asigura păstrarea patrimoniului pe termen lung. Experiența pe care am acumulat-o în cele peste 1200 de proiecte pe care le-am derulat ne-a arătat faptul că, dacă vrem să păstrăm autenticitatea patrimoniului cultural din țara noastră, trebuie să-i motivăm pe oamenii locului să fie mândri și să aibă grijă de moștenirea ce le-a fost lăsată de strămoși. Cu acest gând în minte, fundația MET implică în mod constant în proiectele sale copii și tineri care locuiesc în zonele în care Fundația este activă și pe care îi formează în direcția recunoașterii și păstrării patrimoniului.
Pe de o parte, am învățat că atunci când ai atitudinea potrivită se pot schimba cele mai complicate situații. Pe de altă parte înțelegem că, atunci când vine vorba despre patrimoniu și păstrarea lui în timp, copiii sunt foarte valoroși. Din acest motiv, implicarea lor în acțiuni de voluntariat în satele în care este prezentă fundația MET este una din direcțiile pe care ne concentrăm în munca noastră.
„O pădure pentru fiecare școală”
Aces proiect a început în 2009 și este susținut de grupul hotelier Accor, care a implicat o amplă campanie de împădurire realizată împreună cu elevii din 96 de școli din mediul rural. În total s-au plantat 1,7 milioane de puieți în județele Brașov, Covasna, Mureș, Harghita și Sibiu. 6200 de elevi din clasele V-VIII s-au implicat cu entuziasm în planificare, organizare și plantarea propriu-zisă. Acum ei urmăreasc dezvoltarea tinerilor copaci în următorii 20 de ani, până când se vor transforma într-o pădure sănătoasă. Ideea noastră este simplă: dacă acești copii înțeleg ce importantă este pădurea și ajung să o iubească, vor avea grijă de ea și când vor fi adulți.
„Proiectul Eduact”
Pe lângă metodele tradiționale, Fundația s-a străduit să identifice metode creative și inovatoare de a pune patrimoniul în valoare. Un astfel de exemplu este proiectul Eduact, finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul căruia tinerii din Archita, Mălăncrav și Sighișoara au realizat un scenariu de teatru cu o tematică legată de păstrarea patrimoniului. Pentru început au vorbit cu locuitorii vârstnici care știau mai multe despre istoria locului și le-au înregistrat poveștile. Apoi au gândit un scenariu care, bazat pe istoria locală să pună în valoare patrimoniul cultural.
După ce au participat la ateliere menite să consolideze grupul de lucru și au primit indicații legate de arta spectacolului, au creat și interpretat piesa de teatru „O călătorie prin Transilvania cu Prințul Charles”. Tinerii și-au manifestat creativitatea în acest spectacol multimedia inedit care a fost prezentat în multe cămine culturale din mediul rural.
Ne-am alăturat cu bucurie campaniei „Scrisul face bine” în primul rând pentru că noi credem cu tărie în rostul educației și vrem să punem umărul la dezvoltarea ei. Este drept că ne-a plăcut mult și ideea cu scrisul de mână. În concluzie, fundația MET susține din toată inima această inițiativă care urmărește strângerea de resurse pentru Fondul de Granturi în Educație.
Caroline Fernolend