|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Ivan Patzaichin, Scrisul face bine

Înveți mai mult din eșecuri decât din victorii

Învățarea se construiește pe poticneli, greșeli și eșecuri. O lecție se absoarbe mai temeinic dacă o simți pe pielea ta, și înveți mai multe din eșecuri decât din victorii. O spun din experiență. Pentru mine eșecul a fost întotdeauna motiv de a încerca din nou. După mine, când înveți, cele mai valoroase calități sunt curiozitatea și încăpățânarea. La fel ca în sport, după ce începi, sunt momente când n-o să-ți placă; momentele când te lovești, când nu-ți vine să te scoli din pat, pe întuneric, la 4, să alergi zeci de kilometri. Dacă reușești să îți aduni puterile și să treci peste aceste momente, ai învins, chiar dacă nu iei medalia.

Un alt ajutor în educație sunt întâlnirile-jalon, întâlniri cu cei care te inspiră. E adevărat, aici ai nevoie de un dram de noroc, să regăsești în drumul tău oameni care să te facă să-ți dorești mai mult, mai repede, mai bine. Dar norocul și-l mai face omul și cu mâna lui. Iar în educația unui copil, după cum spune o vorbă, contribuie tot satul. Comunitatea, anturajul, televizorul și internetul completează educația primită de la părinți și de la școală. Toate aceste întâlniri contează.

Mai am un sfat, din experiența mea de antrenor: trebuie descoperită personalitatea fiecărui copil și construit pe atuurile lui. Un copil are mai multă îndemânare, altul mai multă ambiție sau altul reține rapid și gândește logic. Și cei care încalcă regulile fac niște lucruri bine. Un bun profesor, la fel ca un bun antrenor, trebuie să aibă ochi și mai ales interesul să-i studieze pe copii și să le descopere calitățile.

Apoi să știe să le stimuleze, să-i indrume și să-i încurajeze. Să nu le domolează curiozitatea și să le încurajeze încăpățânarea. Să fie unul dintre întâlnirile-jalon din viața unui copil.

Mai spune o vorbă așa: „Copiii sunt mesajele vii pe care le trimitem unor vremuri pe care nu le vom vedea.” Pentru binele lor, haideți să-i trimitem bine pregătiți.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.