|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Aliz Kosza, Scrisul face bine

Aliz Kosza: Educația înseamnă curaj, iar curajul ne transformă

Prima amintire semnificativă pe care o am din copilărie, de când eram la școală, este cea în care unul din profesorii noștri, refuzând să se supună regulilor vremurilor apăsate de minciunile comuniste, ne vorbea despre adevărații eroi ai României. Cu liniște, relaxat aproape, cu siguranța pe care o are cel care e convins că ceea ce spune e adevărat. Fără frică, fără să șoptească, fără aluzii și subânțelesuri.

Direct, calm, spunând lucrurilor pe nume: valorile noastre nu au de-a face cu comunismul. Și ne-o spunea simplu, cu siguranța celui care știe. Acasă, de la tatăl meu, primisem aceleași lecții: dacă știi ce este adevărat și important, indiferent de ceea ce se strigă în jurul tău, atunci ești puternic, nimic nu te poate atinge.

Atunci am înțeles cred prima lecție importantă din viața mea și probabil, una dintre cele care m-au format ulterior ca om: a fi educat nu înseamnă a cunoaște o mulțime de lucruri, ci de a cunoaște adevărul din lucruri și de a-l urma apoi fără teamă.

De aceea cred, că șansa la educație este șansa pe care o oferim copiilor noștri de a crește curajoși. Adevărul modifică un om, îl transformă, îi dă consistență și verticalitate, îi dă forță și curaj. Dacă la noi educația îi poate conduce pe copii către un strop de adevăr, atunci ea îi poate transforma. Și cred că pentru a avea copii curajoși, tineri cu ambiție și adulți creativi și dezinhibați merită tot efortul nostru de acum.

Imaginea tatălui și a profesorului meu care, în vremurile atât de tulburi de atunci, îmi spuneau senin și deschis care este adevărul (pe care o societate întreagă încearcă din răsputeri să îl ascundă) mi-a revenit apoi în minte de fiecare dată când, în momente în care am avut de luat decizii dificile în activitatea și în viața mea. Și, spunând adevărul, chiar dacă uneori a fost dureros și pentru mine și pentru cei din jurul meu, am reușit să atrag lângă mine oameni cu valoare și am reușit să creez, la rândul meu, valoare.

Aș vrea ca acest proiect la care particip și pe care îl susțin din toată inima, să poată să redea cumva profesorilor noștri darul de a-i învăța pe copii să spună adevărul și capacitatea de a-i ajuta să se transforme și să devină mai curajoși și mai liberi.

Dreptul copiilor la educație este însă pentru noi o obligație. Este poate cea mai importantă obligație pe care trebuie să ne-o asumăm și să o ducem la bun sfârșit, pe cât de bine putem fiecare dintre noi. Și eu la rândul meu, mi-am asumat o astfel de obligație: de câțiva ani deja sunt implicată în sprijinirea Asociației Adina din Dolj. Împreună cu parteneri norvegieni finanțăm de peste 10 ani visul a peste 500 de copii care doresc să meargă la școală dar care nu au posibilități materiale minime. În acest timp am creat un viitor pentru copii care astăzi, unii dintre ei, sunt tineri absolvenți de studii universitare. Și pe care suntem mândri că i-am învățat ce înseamnă valori precum curajul și adevărul.

De aceea cred în acest proiect: pentru că știu că educația, atunci când e făcută cu inimă și cu minte, transformă un copil în bine. Accesul la educație nu ar trebui să fie un privilegiu! Acest proiect poate aduce, câte un pic, câte un pic, acest bine copiilor nevoiași.

Acum încă suntem departe de acest obiectiv. Încă îi obligăm pe copii să rețină lucruri și să nu învețe să recunoască adevărul. Încă ne tratăm profesorii ca pe cetățeni de mâna a doua și încă investim în educație doar în preajma alegerilor. Încă mai avem de învățat noi înșine să fim curajoși și să spunem adevărul.

Și acest proiect e o bună oportunitate și pentru noi pentru că putem să scriem despre educație, profesori cu inimă, despre adevăr și curaj.

Și astfel, scrisul să facă mult bine!

Aliz Kosza, Scrisul face bine

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.