|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Andrei Avădanei: Pentru internautul din tine

Știai că…

… în lumea jocurilor online există infractori cibernetici ce urmăresc jucătorii buni pentru a le fura conturile? Astfel, profilul sau caracterul în care ai investit atâta timp să îl crești va aparține altcuiva care îl va vinde pentru a obține resurse financiare. De cele mai multe ori aceștia încearcă să se apropie de o potențială victimă, sunt excesiv de prietenoși și dispuși să te ajute cu aproape orice. Uneori îți vor cere datele cu care te autentifici în joc, motivând că te vor ajuta în dezvoltarea profilului sau caracterului atunci când tu nu ai timp să o faci. Alteori, îți vor recomanda site-uri obscure, ce promit bonusuri în joc însă, pentru a le putea primi vei fi nevoit să descarci o aplicație sau să te autentifici.

… site-urile de știri nu sunt întotdeauna de par a fi? Site-urile de știri sunt una dintre cele mai eficiente metode de dezinformare din secolul 21, impactul acestora fiind amplificat de iresponsabilitatea cu care știrile sunt distribuite de către utilizatorii neatenți pe rețelele sociale. Site-urile false de știri au multe roluri printre care cel mai important îl reprezintă manipularea cititorului prin transmiterea de informații eronate sau interpretate într-un mod exagerat de tipul „senzațional”. Mai mult, pot fi chiar o sursă prin intermediul căreia te poți infecta cu diverse aplicații malițioaseUnele dintre aceste aplicații ar putea fura sau schimba datele de autentificare la conturile de mail, la rețelele sociale, altele ar putea să îți încetinească laptopul. Mai recent, există aplicații malițioase ce îți criptează imaginile și videoclipurile din calculator, documentele sau alte materiale importante din viața ta, accesul la ele fiind restricționat până când vei plăti o sumă de bani. Alteori, calculatorul va deveni un zombie și va fi folosit pentru alte activități infracționale ale atacatorilor.

… în social media o persoană rău intenționată îți poate trimite un mesaj care aparent vine din partea unei persoane apropiate și vei ajunge și tu o victimă la rândul tău. Mesaje în limba engleză de la o cunoștință care vorbește limba română, fotografii cu mesaje vagi, linkuri care promit reduceri masive la un magazin foarte popular, statusuri necaracteristice persoanei în cauză – toate acestea sunt doar câteva dintre semnalele ce arată că prietenul sau prietena ta au căzut victime unui atac cibernetic pe rețelele sociale. Mai mult, ar trebui să te ferești de campaniile promoționale ce promit că vei câștiga un produs valoros cum ar fi un telefon mobil, o tabletă sau un laptop sau îți promit vacanțe de vis cu bilete de avion gratuite dacă vei copia și introduce un cod în zona unde poți vedea site-ul curent. De asemenea, ferește-te să descarci poze sau videoclipuri de la persoane cu care nu ai interacționat prea des sau dacă nu ești sigur de conținutul media primit.

… la birou poți deveni victima unui atac cibernetic de tip inginerie socială. Există câteva semnale care ar trebui să îți atragă atenția, cum ar fi: mesaje pe care nu le aștepți, oferte irezistibile la produsele preferate, emailuri de tip fishing, fotografii sau atașamente suspecte, mesaje ce au ca emițător departamentul IT, dar care îți cer parola la un cont. Nu trebuie să ai o funcție importantă pentru a deveni ținta unui astfel de atac. Infractorii doresc să destabilizeze compania, să se folosească de tine pentru a ajunge la informații valoroase.

… tehnologia îți poate amenința viața? Tot mai mulți dintre noi avem televizoare inteligente ce ar putea fi folosite ca și canal de supraveghere. De asemenea, dispozitive precum ceasuri, routere, camere de supraveghere, cafetiere sau frigidere inteligente, toate îți pot afecta siguranța și viața privată. Oricare dintre acestea, dacă sunt conectate la internet, pot deveni ținta infractorilor care nu vor ezita să le folosească pentru activități ilegale. Un exemplu concret a fost în 2016 când câteva sute de mii de camere de supraveghere au blocat internetul într-o țară pentru o perioadă specifică de timp. În urmă cu câțiva ani, un frigider inteligent a fost folosit pentru a trimite mailuri de tip spam. De asemenea, auzim tot mai des de succese medicale care se bazează pe tehnologie, dar care, insuficient securizate pot amenința viața umană. De exemplu, un pacemaker (stimulator cardiac) ce ar putea fi controlat de la distanță.

Este clar că orice inovație aduce și riscuri, așa că fiecare dintre noi este responsabil de alegerile pe care le face și de impactul pe care acestea le au asupra vieții noastre. De cele mai multe ori, o atitudine precaută poate schimba cursul unei vieți.

În prezent, este recomandat să ai un doctor (specialist cibernetic), să îți iei vitaminele potrivite (un antivirus, o soluție de blocare a reclamelor, un firewall) și să ai un mod de viață sănătos (nu descărca și nu accesa documente, fotografii, înregistrări video sau pagini web suspecte) pentru ca niciuna dintre „bolile” internetului să nu te afecteze. Unele dintre ele ar putea fi la fel de nocive ca cele biologice. Nu uita – dacă un mesaj e prea frumos ca să fie adevărat, de cele mai multe ori ai dreptate.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.