|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Alexandru Tomescu: Darul cel mai de preț

După iubire, probabil că darul cel mai de preț pe care îl putem face copiilor noștri este educație. Avem nevoie de ea ca de aer. Din păcate, este atât de des răstălmăcită și greșit aplicată. Un profesor inspirat, cred eu, este acela care te ajută să găsești în tine însuți răspunsurile la întrebări.

Acest principiu se aplică cel mai bine în cazul artelor; adevărata chemare a unui viitor artist trebuie descoperită la timp și cultivată cu atenție și răbdare.

Aș vrea să vă vorbesc în rândurile care urmează despre un proiect care îmi este foarte drag, aproape de suflet. Este vorba despre deschiderea la Mihăileni, județul Botoșani, a unei școli internaționale de arte frumoase, care să fie dedicată memoriei lui George Enescu.

Totul a început în urmă cu câțiva ani, când am citit pe Facebook o postare ce părea o păcăleală de 1 aprilie: casa în care George Enescu copilărise, compunsese și lucrase cu Yehudi Menuhin, era pe cale să se prăbușească, victimă a uitării și nepăsării oamenilor. Pianista Raluca Știrbăț, semnatara articolului, căuta sprijin pentru a salva de la dispariție această casă. Mi-am dat imediat seama că este o cauză în care trebuie să mă implic, fără nicio întârziere. Am fost extrem de norocos să găsesc exact omul potrivit, la momentul potrivit: dl. Arhitect Șerban Sturdza, de la Fundația Pro Patrimonio, salvatorul a numeroase momente de arhitectură din România.

Printre concertele caritabile dedicate strângerii de fonduri pentru șantier și drumurile lungi până la Mihăileni, o idee a prins contur: transformarea casei lui Enescu nu într-un simplu muzeu sau casă memorială, ci într-un loc în care tinerii din zonă să poată avea acces la artele frumoase: Muzică, Pictură, Teatru. De atâtea ori ne plângem că avem talente, dar nu le sprijinim; iată că o astfel de școală poate fi un pariu pe care noi, cei de azi, îl punem cu generațiile viitoare, pentru a descoperi și ajuta la timp tinerii talentați. Îmi place să cred că însuși George Enescu ar fi fost de acord cu un astfel de proiect. Enescu, în generozitatea sa, prevăzuse la casa sa din Sinaia un etaj întreg doar pentru artiști – Vila Luminiș fiind astfel, din start, o adevărată casă de creație.

Proiectul școlii de arte frumoase de la Mihăileni a trezit interesul mai multor studenți la arhitectură care au dat frâu liber imaginației și au creat spații spectaculoase dedicate artelor: săli de concerte, de studiu, spații destinate artiștilor rezidenți, zone verzi pentru relaxare.

Poate veți spune: fabulații, vise! Dacă am face însă un exercițiu de imaginație și am transpune între proiectul într-o altă țară, să zicem Elveția, cât de fezabil ar părea așa ceva acolo? Eu cred că stă în puterea noastră să construim noi înșine, chiar aici, în România, propria noastră Elveție. Poate chiar mai frumoasă și mai inspirată decât a lor. Țara noastră, viitoarele ei talente merită cu prisosință orice efort.  

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.