|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Ioan Stoleru: Agramați media

Curentul de șovinism care străbate lumea occidentală e alimentat în parte și de incapacitatea atît a mass media tradiționale cît și a publicului de a se adapta la felul în care tehnologia a transformat obiceiurile de consum de informație. Cînd pînă și un jurnalist CNN recunoștea recent că a fost păcălit de un cont fals de Twitter imitînd un reprezentant republican, cînd, cu resurse minime, poți crea duplicatul fidel al unei pagini consacrate de știri, avînd doar o literă în URL schimbată, pe care poți apoi publica ce te taie capul, cum să ai așteptarea ca cititorul de rînd să distingă între informație și manipulare.

Vor spune unii că vorbim de o problemă de nișă, mai puțin importantă decît cele care ne macină viețile de zi cu zi, sănătate, infrastructură și așa mai departe. Însă de aici, din capacitatea de a te informa corect, se naște totul, de la curente de gîndire la putere de decizie. Iar efectele consumului de conținut fără a deține cheile necesare pentru decriptarea corectă a acestuia le vedem și le suferim după fiecare alegeri și, în general, în legătură cu mai toate evenimentele majore care ne afectează viețile într-un fel sau altul.

Într-o lume în care fake news sînt folosite pentru a influența alegeri și în general crea tendințe de gîndire în segmente considerabile de populație dintr-o țară sau alta, educația media mi se pare ceva obligatoriu pentru absolut oricine, nu doar cei care urmează studii de jurnalism sau alte domenii conexe. Abilitatea de a decripta un mesaj, de a înțelege dedesubturile, de a filtra informația de propagandă, de a mirosi minciuna și de a ghici scopul celui care l-a transmis este vitală.

În România viitorului apropiat n-o să vedem așa ceva implementat în sistemul de educație, într-o țară care ne vrea proști. Ce relevanță ar mai avea televiziunile inculpaților în fața unui public cu inteligență media?

Să nu ne amăgim, sîntem într-adevăr o țară de agramați media. Agramați, nu analfabeți, pentru că știm să citim, dar încă avem probleme grave cu acordurile.

Dacă vreți așadar să faceți un cadou cuiva drag, oferiți-i, printre altele, instrumentele necesare înțelegerii lumii în care trăiește. Cînd îi luați copilului un smartphone, învățați-l cum să-l folosească și pentru cunoaștere, nu doar filtre de Snapchat. Cum să fie mereu curios și sceptic în același timp, să caute, să verifice și să-și pună întrebări. Are în buzunar un dispozitiv între 100 și 200 de grame cu care poate accesa aproape toată cunoașterea lumii, în cîteva secunde, aproape gratuit. Sînt tari gif-urile alea cu pisici și cu Dragnea și cu Florin Salam, însă ar fi păcat să se limiteze la atît.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.