Delia Vîrgă: Educația pentru fericire
Ne străduim toată viața să fim fericiți deși nu știm exact ce înseamnă asta sau cum trebuie să procedăm ca să o obținem. Trăim într-o lume dinamică, în care rețetele succesului au valabilitate pe termen scurt și este nevoie să fim creativi și critici în gândire ca să găsim mereu noi modalități prin care să ne reinventăm. Ne petrecem peste 15 ani din viață în diferite școli. Învățăm multe lucruri și acumulăm multe cunoștințe. Ne formăm pentru o profesie pe care ne dorim să o practicăm cu plăcere și să avem succes. Pentru asta, nu trebuie să acumulăm doar cunoștințe, ci și alte abilități și competențe care să ne ajute să ne adaptăm. Educația este un proces complex care nu se termină odată cu absolvirea ultimei școli. Din păcate, ceea ce învățăm la școală nu ne este suficient pentru a obține succesul în viață și nici să atingem starea de bine sau fericirea!
Dincolo de un anumit nivel de inteligență și competențe, valorile și motivația fiecăruia contribuie la succesul profesional. De asemenea, oamenii se diferențiază în atingerea stării de bine prin abilitățile de relaționare și de gestionare ale propriilor emoții. Școala ne oferă cunoștințe, informații, ne învață unde să căutăm și cum să selectăm informații relevante. Dar, învățarea modalităților optime de gestionare a emoțiilor și de a stabili relații bune cu ceilalți nu este prevăzută în nici o programă școlară. Pe acestea le învățăm în diferite contexte și prin experiența personală, uneori prin “încercare și eroare” sau implicit. Alteori, însă, trebuie să lucrăm sistematic ca să ne corectăm stilul de rezolvare a conflictelor sau să devenim mai asertivi. Putem să fim autodidacți sau să apelăm la alte persoane competente care să ne asiste în învățare. Apoi, ne dăm seama că ar trebui să fim mai optimiști, mai încrezători în forțele proprii, mai rezilienți și mai echilibrați emoțional. Și o luăm de la capăt! Suntem în permanent proces de educație. Nu numai că învățăm toată viața, ci ne transformăm permanent și ne dorim mereu să fim cea mai bună versiune a noastră. Din această goană nebună, este nevoie să ne oprim din când în când și să ne bucurăm de ceea ce avem și să fim recunoscători pentru ceea ce suntem. Iar aceștia sunt pași semnificativi pentru obținerea stării de bine.
Avem parte de educație din partea celorlalți, ne auto-educăm, iar apoi îi educăm și noi pe alții. Educația este o constantă în viața noastră și o necesitate în drumul nostru spre fericire. Nu contează doar ce educație am primit, ci ce facem noi cu educația primită, cum o îmbunătățim și o ducem la un nivel superior. Contează și auto-educația, dar și ce am învățat din lecțiile primite în diferite contexte de viața și cum le-am integrat în noua noastră versiune. Și mai mult, contează cum transmitem noi educația mai departe copiilor noștri ca să fie concordantă cu vremurile și cu nevoile lor de dezvoltare. Educația ne transformă pe noi și noi o transformăm pe ea!
Delia Vîrgă, Scrisul face bine