Hilde Tudora: Iertare animalelor noastre
România, 2018. Cinci animale sunt schingiuite în fiecare zi. Cele mai multe, în mediul rural. Gaia, un ciobănesc german absolut superb, este una dintre victime. Când a ajuns pe masa de operaţie avea dinţii smulşi, mai avea trei picioare, jumătate de coadă, era înjunghiată, iar pielea capului i se desprindea de craniu atunci când respira. Toţi din juru-i plângeau şi se întrebau de ce cineva ar provoca o suferinţă atât, dar atât de cruntă. Am vizitat-o la câteva zile după ce a fost operată. La început, mi-a fost teamă să mă apropii de ea. Am întrebat cu vocea tremurândă: „Este prietenoasă?”. Răspunsul a fost afirmativ şi am întins mâna. M-a lins, m-a privit lung şi a început să dea din ciotul de coadă ce-i mai rămăsese. Ar fi vrut să se joace cu mine, dar abia se mişca. Ar fi putut să devină agresivă cu oamenii, dar a ales să nu-şi alunge bunătatea cu care a fost înzestrată. Timp de aproape opt luni, a fost supusă unui tratament dureros. Zilele ei se rezumau numai la pereţi albi, oameni în halate, mese de operaţie reci, ace, bandaje. A înţeles că cei ce îi erau alături vor să-i redea normalitatea şi a suportat sute de înţepături. La sfârşitul lui septembrie anul trecut, păşea în noua familie. Ochii-i străluceau şi nu ştia în mâinile cui să-şi plece capul mai întâi. Ale doamnei cu părul blond şi cu faţa inundată de lacrimi, care-şi repeta continuu cât e de fericită că a adoptat-o, ale domului care stătea în colţul camerei şi schiţa zâmbete de mândrie, semn că a luat o decizie bună atunci când a fost de acord ca ea să facă parte din căminul lui ori a mezinului familiei, nerăbdător să-i arate ce jucării îi cumpărase. Acum, Gaia aleargă zi de zi pe malul Mării Nordului de parcă ar avea patru picioare şi se bucură nespus de mult de prezenţa oricărui om.
Gaia a fost mutilată de o persoană şi lăsată să moară pe o stradă din Bucureşti. Cazul ei a fost relatat nu doar de ziarişti români, ci şi de jurnalişti din străinătate. De pildă, cei de la Daily Mail l-au numit pe făptaş „Măcelarul din Bucureşti”. El nu a fost încă identificat de polişti. Cazul s-a petrecut în iarna lui 2016. La nici un an distanţă, Gaia a fost adoptată de o familie din Germania.
Pe mine Gaia m-a învăţat ce nimeni altcineva nu m-a învăţat vreodată. Bunătatea nu cunoaşte limite, iertarea şi răbdarea sunt vindecătoare, iar pentru viaţă merită să lupţi şi cu cea mai nemiloasă durere.
La rândul lui, Dingo a fost găsit pe câmp, în judeţul Constanţa. Era acoperit cu o folie, iar pe folie erau puse cărămizi grele. Cel care l-a lăsat acolo a vrut să se asigure că nu se poate salva şi că în final va rămâne fără aer. Pielea şi muşchii de pe picioarele din faţă îi erau putrezite. Îi mai rămăseseră doar oasele. Arăta ca un cadavru, dar în interiorul lui încă mai era viaţă. A fost operat de urgenţă, i-au fost îndepărtate oasele fără pic de carne pe ele şi a rămas cu două picioare. Când l-am zărit prima dată, învăţa să meargă precum un cangur. Şi a reuşit. Ambiţia şi dragostea lui pentru viaţă au fost infinit mai mari decât răutatea celui care l-a vrut mort. Acum, Dingo face parte dintr-o familie frumoasă şi responsabilă şi merge în patru labe. În cele două ale lui şi în altele două din fier, special create pentru el.
Zi de zi, învăţ atât de multe lucruri de la animale căci mi-e greu să le enumăr pe toate. În timp ce scriu aceste rânduri, câinele meu, găsit pe stradă, se aşază pe pieptul meu şi închide ochii. Încerc să-l dau jos, căci abia tastez, dar el opune rezistenţă. Vrea să-mi simtă respiraţia. Ştie că l-am salvat şi-mi mulţumeşte în fiecare clipă din viaţa sa pentru asta. Dragostea imensă, bunătatea, loialitatea, iertarea, responsabilitatea, recunoştinţa, pe toate le-am învăţat de la animale. Mă simt privilegită şi onorată. Iertaţi-ne, miraculoase suflete! Încă nu vă putem oferi o ţară civilizată. În România, legea pentru protecţia animalelor prevede amenzi şi închisoare de la trei luni la un an pentru cei care le supun torturii. Teoretic. Practic, ea nu se aplică. Până acum, nimeni nu a mers după gratii pentru că a făcut rău cu intenţie unui animal. În Parlament, există un proiect de lege ce prevede pedepse mai aspre, închisoare între doi şi şapte ani. El nu este, însă, agreat de politicieni. Iertare, vouă, nobile fiinţe!
Hilde Tudora, Scrisul face bine