Cătălina Curceanu: Stephen Hawking și importanța cercetării fundamentale. Be curious!
Acum câteva zile s-a stins din viață Stephen Hawking, cel care visa la universuri paralele, la îndepărtate găuri negre, dar și cel care ne reamintea tuturor cât de important este să fim curioși, să privim spre stele și nu la picioarele noastre, să ne întrebam cum de Universul există, și, oricât ar fi de dificil, să avem un ideal și să nu ne dăm băuți la primele dificultăți; doar atunci putem reuși în viață. Mulți îl plâng pe Hawking, și nu doar oamenii de știință! Dar ce anume învățăm de la el?
În România majoritatea tinerilor caută o carieră în care să facă bani, să aibă posibilitatea unei vieți pline de satisfacții… materiale. Am avut prilejul să verific acest lucru în vizitele mele în țară în ultimii ani. Nu că nu ar mai există și visători – din fericire mai există, dar majoritatea tinerilor au obiective mult mai concrete. Este bine, este rău? Depinde! Atunci când în diverse contexte am încercat să explic tinerilor cât de frumos este să ai un vis, să fii curios și să încerci să înțelegi enigmele Universului, adică – în cazul meu – să fii un cercetător care lucrează în domeniul fizicii fundamentale m-am izbit de multe ori de un zid, de întrebarea: dar la ce folosește? Întrebarea de multe ori venea de la persoane educate, cu o poziție bună, care însă nu înțelegeau cum cineva poate să își piardă timpul cercetând enigmele Universului doar din curiozitate, fără să dorească să facă un business din asta. Această manie a businessului cu orice preț, această idee că totul trebuie să producă bani – altfel nu are valoare – este greșită și dureroasă. Bineînțeles că cercetarea fundamentală are ca rezultat inclusiv dezvoltarea de tehnologii care sunt la ora actuală aplicate în orice sector al vieții noastre (de la sănătate și comunicare, de la siguranță națională și transporturi), dar obiectivul cercetării fundamentale nu este cel de a produce noi tehnologii pentru bani. În ultima mea vizită în România, mai precis la Cluj, am avut o discuție legată de acest subiect care m-a întristat, discuție în cadrul căreia susțineam că proiectul de cercetare la care lucrez în domeniul fizicii cuantice, și care are drept obiectiv de a înțelege dacă teoria cuantică actuală este cea finală sau poate exista o nouă teorie care așteaptă să fie descoperită, deci un proiect de cercetare fundamentală, este palpitant și extrem de interesant și importantBa mai susțineam că tinerii ar trebui să înțeleagă cât de important este studiul legilor fundamentale ale Universului și ale naturii. Am fost întrebată, cu oarecare dispreț față de ceea ce spuneam, dacă într-adevăr cineva mă plătește să cercetez legile fundamentale ale Universului, implicit făcându-se afirmația că așa ceva este de necrezut, întrucât nu are drept rezultat un produs mai bun și nici posibilitatea de a face bani. Am intrat într-o discuție penibilă, în cadrul căreia la un moment dat am renunțat să îmi “apăr punctul de vedere” – mi se părea și continuă să mi se pară incredibil că oameni cu o anumită pregătire, care au ajuns la un bun nivel în România, sunt incapabili să înțeleagă importanța și rolul curiozității ca motor al viitorului.
Dacă Einstein, Bohr, Pauli, Heisenberg și mulți alții ar fi avut ca obiectiv cel de a câștiga bani, astăzi nu am avea nici pe departe tehnologia pe care o avem. Din fericire acești minunați “nebuni” doreau “doar” să înțeleagă legile fundamentale ale Universului.
Sper că cei cu care am avut aceste discuții să citească acest articol. Nu că mi-aș imagina că vor înțelege mai bine punctul meu de vedere – se pare că nu au cum, însă poate totuși vor avea cel puțin curiozitatea data viitoare să asculte, înainte de a da o judecată finală asupra importanței de a studia lumea, fără a cauta neapărat un mod de a face un business.
Iar voi cei tineri, cei pe băncile școlii, fiți curioși! Întrebați-vă cum funcționează lumea, cum se nasc stelele și cât de departe sunt. Ce este dincolo de orizont, unde ajungem dacă intrăm într-o gaură neagră, ce se întâmplă cu proprietățile cuantice în sistemele macroscopice sau dacă există extradimensiuni. Bucuria de a cerceta Universul și legile acestuia nu are preț! (Bineînțeles că se vor găși pe urmă nenumărate aplicații ale legilor pe care le descoperim, care dau inclusiv bogații materiale, dar nu asta este important).
Cum spunea și Hawking:
“Remember to look up at the stars and not down at your feet. Try to make sense of what you see and wonder about what makes the universe exist. Be curious. And however difficult life may seem, there is always something you can do and succeed at. It matters that you don’t just give up.”
Cătălina Curceanu, Scrisul face bine