Andrei Dunuța: Copilul din tine vorbește mai bine
Despre importanța pregătirii în public speaking s-a scris și se va scrie în continuare. Fie că vorbim despre articole științifice, despre best seller-uri sau despre materiale video, mereu se vor găsi resurse pentru a afla reguli, tehnici sau exerciții ce privesc îmbunătățirea vorbitului în public.
Să fiu sincer, voi relua și eu câteva dintre aceste aspecte, însă aș vrea să încep cu ceva diferit. Voi vorbi puțin despre copilărie. Da, despre copilăria în care descoperi lumea, te joci, începi să pui întrebări, înveți să transmiți mesaje și, cel mai important, te formezi ca vorbitor în public. Pentru că every day you’re a public speaker.
Deși poate părea surprinzător, acest fapt este cât se poate de adevărat. Fie că susții o prezentare în fața clasei, la școală, fie că îți expui ideile într-un cadru restrâns, în fața prietenilor, să spunem, sau fie că îți prezinți ideea de business în fața investitorilor, toate acestea reprezintă contexte în care tu, speakerul, vorbești în fața lui, a publicului.
Nu contează câți ani ai, doar spune-mi cât de mult te-ai pregătit, ca să-ţi spun ce succes vei avea! Fie că vorbim despre public speaking sau despre alergatul la un maraton, ce contează cel mai mult sunt pregătirea și dăruirea. De asemenea, dacă înveți, spre exemplu, să înoți când ești mic, nu întâmpini fricile raționale de apă, de înec, de necunoscut, așa cum se întâmplă în cazul adulților. Același lucru se aplică și când vorbim despre public speaking.
Din experiența mea cu cei mici, mi-am dat seama că ei învață, exersează și înțeleg ce au de făcut mai repede și mai ușor, vorbitul în public devenind, pentru ei, ceva natural și ușor de implementat. Ce fac ei mai bine ca noi? Simplu: În primul rând, își setează mintea pentru succes și nu se lasă influențați de alți factori externi, deoarece nu sunt conștienți de aceștia. Ei știu foarte bine ce au de făcut și ce vor să obțină, astfel încât nu există altă finalitate decât succesul.
Apoi, își urmează propriul ritm și ascultă, în perfecțiunea lor inocentă, fiecare pas și fiecare indicație ce le-a fost dată. Deși noi, adulții, avem tendința de a ne speria de imprevizibil, copiii din noi nu au nicio teamă în acest sens, căci ei nu cunosc consecințele raționale din cauza cărora ne temem. Astfel, ei urmează din prima sfatul pe care îl dau la fiecare training: fă din imprevizibil prietenul tău! Pentru că un slide greșit, o prezentare care nu se încarcă, varianta necorectată a discursului tău sau un public nu foarte prietenos pot deveni avantaje și elemente-cheie pentru succes, atunci când știi să profiți de ele, să le depășești și, cel mai important, să le integrezi în speech-ul tău. De aceea, am încurajat și voi susține mereu că dezvoltarea abilităților de vorbit în public ar trebui să fie o activitate implementată în școli, licee, facultăți, pentru că niciodată nu e târziu să te apuci de public speaking, dar e mai bine să o faci din timp. Deoarece copiii care deprind astfel de abilități, devin adulții care vor cuceri săli întregi de spectatori, care își vor exprima ideile clar și concis și care vor putea, cu adevărat, să aducă o schimbare în societate.
Am auzit de curând un citat care mi-a rămas în minte: ”singura diferență între mine, cel de acum și eu, peste 20 de ani, ține de persoanele pe care le-am întâlnit și de locurile unde am fost“. Asta este perfect valabil indiferent de momentul în care ne aflăm pe axa vieții, așa că, cel mai important este să înțelegem că începând de mici și alături de cei mici putem atinge performanțe nebănuite.
Aș putea să vă spun să fiți voi înșivă pe scenă, însă, mai degrabă, vă sfătuiesc să fiți copiii din voi. De ce? Pentru că ei sunt neînfricați, siguri pe ei și… minunați!
Andrei Dunuța, Scrisul face bine