|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Irina Raihel Arnăutu: Să scriem drept

Profesorii mei din liceu ar fi surprinși să afle că mi-a plăcut cel mai mult matematica – deși am excelat la materiile umaniste, care mi-au permis ulterior să-mi construiesc cariera de avocat îmbinând armonios retorica, stilistica și (cât mai multe) limbi străine.

Am avut norocul să-l am profesor de matematică în liceu pe maestrul Traian Cohal, pe atunci în prag de pensie, și pasiunea mea pentru logică și claritate și-a găsit împlinirea.

Iar pe una din revistele domniei sale guverna un motto care m-a intrigat mulți ani – Niciun lanț nu este mai solid decât veriga cea mai slabă.

Multă vreme am crezut că e doar un îndemn la perfecțiune și muncă asiduă. Dar astăzi, după multe decenii în sala de judecată, îi descopăr cu totul alte valențe.

Dacă toată lumea se așteaptă ca un avocat să studieze și să se perfecționeze fără încetare, mult prea puțin se discută în agora despre cultura juridică de bază a cetățenilor.

Avocatura este, surprinzător, o muncă de echipă, echipa creată între avocat și client, unde câteva reguli de bază, respectate de fiecare cetățean înainte de a ajunge să solicite sfatul unui avocat, pot face diferența între un succes și un eșec.

Cu toții știm sfaturile medicului pentru o viață sănătoasă – mâncăm sănătos, bem apă, ne spălăm pe mâini.. Exact același ABC este necesar pentru o minima educație juridică, pentru a ne simți în siguranță în interiorul cetății.

Aici sunt câteva repere de bază:

  • Toate cererile în instanță trebuie îndeplinite în anumite termene, marea majoritate foarte scurte, la nivel de zile, uneori chiar ore. Nu e nimic mai dureros decât să constați că ai dreptate, dar ușa tocmai s-a închis… Din acest motiv, dacă aveți o dilemă juridică, este vital să vă adresați unui avocat cât mai repede posibil, fie chiar și numai pentru a obține validarea faptului că mai aveți timp să așteptați;
  • Toate termenele în materie juridică includ în calcul și zilele nelucrătoare, cu excepția cazului când chiar ultima zi a termenului cade într-o zi nelucrătoare. Adică un termen de 10 zile include fără dubiu toate sâmbetele, duminicile de pe traseu…
  • Ce nu e dovedit nu există! Toate procesele se câștigă sau se pierd pe bază de probe – nu de dreptate… Încă nu s-a inventat o altă metodă. Dacă aveți o situație care poate ajunge în instanță, aveți grijă de la bun început cum o puteți dovedi. Principalele mijloace de probă admise în instanță sunt – acte, interogatoriu, martori, expertiză judiciară, cercetare la fața locului. Poligraful încă nu este printre ele..
  • Cine afirmă ceva în instanță trebuie s-o și dovedească. Singura excepție este în cazul în care sunteți victima unei infracțiuni, caz în care poliția și procuratura efectuează anchetele. În relațiile civile, care nu implică poliția, nu putem cere nimănui să ne dovedească dreptatea.
  • Orice comunicare scrisă primită de noi, indiferent de expeditor, trebuie păstrată în original împreună cu plicul în care a fost trimisă. Numai data poștei inclusă în ștampila de pe plic are relevanță pentru calculul termenelor, indiferent de data la care am luat cunoștință în mod real.
  • Orice adresă pe care o depuneți personal la un destinatar, fie el instituție publică sau societate privată, trebuie scrisă în două exemplare identice, originale. Un exemplar va fi lăsat la destinatar, iar pe celălalt vom obține o semnătură de confirmare a primirii din partea destinatarului. Este singurul mod în care putem dovedi că am depus adresa, atunci când destinatarul refuză să confirme sau pur și simplu e ignoră.
  • Dacă alegem să trimitem acte prin poștă, acestea trebuie transmise utilizând procedura de confirmare de primire a Poștei Române sau a serviciului de curierat. Doar confirmarea de primire restituită expeditorului face dovada predării;
  • Nu întotdeauna comunicarea prin e-mail este acceptată în instanță. Când lucrurile sunt serioase, lăsați mailul, utilizați poșta;
  • Și nu în ultimul rând, indiferent de vârstă, cu toții avem niște drepturi inviolabile – pentru că există o Convenție Europeană a Drepturilor Copilului (care nu e asa de greu de citit), precum și o Convenție Europeană a Drepturilor Omului;
  • Numărul de telefon 116 111 este destinat special copiilor, pe întreg teritoriul UE.

În sala de judecată avocatul ține în mâini destine și bucăți de viață, până în clipa în care judecătorii își exprimă sentința, dar e exact perioada necesară pentru a imprima traiectoria finală. O eroare de un milimetru la lansare poate face o navetă spațială să rateze orbita. O eroare de înțelegere sau de exprimare poate închide un proces și distruge o viață. În legătura permanentă dintre avocat și client, niciun lanț nu este mai solid decât veriga cea mai slabă. Mai ales când Nimeni nu poate invoca necunoașterea legii.

PS – Ca să închidem într-o notă optimistă, să nu uităm, totuși, că Trăim în cea mai bună dintre lumile posibile! (Gottfried Leibniz)

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.