|   Echipa   |   SFB în Media   |   Contact   |  
 |   Donează online   |   Directionează 2%   |

365 pentru EDUCAȚIE

Mirela Ungureanu Biser, Scrisul face bine. Portret

Mirela Ungureanu Biser: De la matematică la muzică: științe depărtate și totuși apropiate!

Deși matematica este o știință exactă și cea mai veche, m-a atras “jocul” și arta cifrelor având un profesor privat excepțional. În esența ei, matematica, cu algebra și geometria este o arta a cifrelor, a cercurilor, a unghiurilor și a liniilor care prin diferite metode și teorii de calcul în spatele unui haos aparent, te duce la rezultat. Tocmai aceste calcule, aplicații și teorii cât mai simple și mai apropiate de rezultat m-au captivat. Cu ajutorul matematicii oamenii devin mai “isteți” la minte, iar capacitatea lor intelectuală devine tot mai uimitoare. După obținerea multor premii la olimpiadele de matematică, acest profesor excepțional nu a mai fost….iar ceilalți profesori făceau din matematică o materie banală, controversată și cumva “rece”.

Așa că după opt ani de școală m-am decis să fac muzică – la canto. O altă lume fascinantă (*cu care am avut contact deja din copilărie) se deschidea tot mai intens pentru mine!

Americanii Daniel Levitin și Petr Janata spun că efectul muzicii asupra creierului este enorm; și mi-am dat și eu seama că muzica este o materie care se ocupă cu “jocul” și arta sunetelor. Ca și în matematică, așa este și în muzică: exersezi mult singur fiind mereu în “lumea ta”. Ea dă aripi gândirii prin farmec și fascinatie, cum spunea chiar și Platon: “Muzica este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos.” La fel ca și matematica, muzica este legătura cu creierul, cu intelectul omului. Dacă nu înțelegi limba și limbajul muzicii nu ajungi la rezultat, el fiind, de fapt, mesajul emoțional al sunetelor muzicale. Așadar, muzica este o combinație a filozofiei și literaturii cu matematica sunetelor și a armoniei. Atât în matematică, cât și în muzică, oamenii își găsesc refugiul, fiind ei însuși! Pitagora a fost cel care a clasificat sunetele muzicale, iar matematicianul englez James Sylvester a tras concluzia: “Muzicianul simte matematica, iar matematicianul concepe muzica.”

Mirela Ungureanu Biser, Scrisul face bine

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.